3 dagen NO sugar challenge (Dutch)

3 dagen NO sugar challenge (Dutch)

Een suikerverslaving. Ja, het bestaat echt! Ik heb onlangs een artikel geschreven over de gevolgen van suiker op je lichaam (lees hier het artikel over suiker). Maar wat nou als je zo erg gewend bent om suiker te eten en je het gevoel hebt dat niet meer zonder kan. Sommigen mensen zeggen echt suiker nodig te hebben om de dag door te komen. Dit kan een stukje chocolade zijn, een paar schepjes suiker in je koffie of het toetje na het avondeten. Als jij jezelf hierin herkend heb je een grote kans dat ook JIJ een suikerverslaving hebt.

Suiker is zoet en zit in heel erg veel voedingsmiddelen. Het geeft een extra smaakje aan eten, het maakt eten lekkerder. Toch?…Het antwoord daarop is NEE! Suiker maakt voeding niet lekkerder en het geeft je voeding ook niet een extra smaakje. Suiker zorgt er eigenlijk juist voor dat alles hetzelfde smaakt. Snoep, koekjes, taart, het smaakt allemaal naar suiker. De een heeft misschien inderdaad een wat zuriger smaakje dan de ander maar dan worden er weer extra stofjes toegevoegd. Een snoepje dat zoeter smaakt dan een ander snoepje? De een heeft dan simpelweg meer suiker dan de ander. De waarheid is dat alle suikergoed eigenlijk dezelfde smaak heeft; namelijk SUIKER. Suiker is slecht voor je lichaam en het maakt je dik.

Bij een suikerverslaving ben je zo gewend aan deze zoete smaak, dat je lichaam er steeds meer en meer naar vraagt. Dit komt omdat je lichaam suiker omzet naar glucose. Hoe meer glucose er in je bloed komt, hoe meer insuline je lichaam aanmaakt. Dit insuline zorgt ervoor dat je (afhankelijk van de hoeveelheid suikers je binnen krijgt) dat je bloedsuikerspiegel omhoog of omlaag schiet. En hoe meer dit gebeurt, hoe meer honger je hebt. En omdat je lichaam nu “craved” naar snelle energie krijg je trek in, inderdaad, suiker. Meer hierover staat in het artikel over suiker.

Herken je jezelf hier al een beetje in? Geen paniek. Je kunt best makkelijk van een suikerverslaving afkomen, namelijk met de 3 dagen NO sugar challenge. De naam zegt eigenlijk al wat het is. 3 Dagen geen suiker eten. Helemaal niets, geen fruitsuikers, geen zoetstof, niets. Een challenge omdat je in deze 3 dagen absoluut geen suiker mag, maar je lichaam hier meer dan normaal naar zal vragen. Je lichaam is gewend een bepaalde dosis suiker binnen te krijgen om jou van energie te voldoen. Krijgt je lichaam deze suiker niet binnen, dan raakt het in “paniek”. Na 3 dagen beseft je lichaam dat het geen suikers meer binnenkrijgt van buitenaf en begint het zelf de benodigde suikers aan te maken. Want zoals ik al eerder heb gezegd: “Je lichaam heeft geen suiker nodig, omdat het zelf al suiker (glucose) aanmaakt”.

Het is heel belangrijk dat je gedurende deze 3 dagen NEE zegt tegen jezelf wanneer je suikers wilt eten. Het zijn maar 3 dagen! Je kunt je tijdens deze 3 dagen slap, futloos en moe voelen. Je kunt zelfs hoofdpijn krijgen of misselijk worden. Dit zijn afkickverschijnselen. Ja, een suikerverslaving is een serieuze zaak. Het is dan ook het verstandigste om dit te doen als je wat rustigere dagen hebt en niet al te veel hoeft te doen. Bij sommige mensen duurt het 4 of 5 dagen voordat het lichaam zich heeft aangepast aan een suikervrij lichaam. Dit komt vaak voor bij mensen met een zeer ernstige suikerverslaving. Maar na deze paar dagen is je suikerverslaving weg en heb je zo goed als geen behoefte meer aan suiker.

Wanneer je lichaam zich heeft aangepast en zelf je bloedsuikerspiegel weer controleert zul je zien dat je helemaal geen trek meer hebt in al dat suikergoed. En mocht het nou voorkomen dat je trek hebt in iets zoets, volstaat een stukje fruit al en kun je moeiteloos nee zeggen tegen ongezonde suikers. Dus hou van je lichaam en neem zelf weer de controle over je suikerverslaving. In het ergste geval kun je na die paar dagen weer terug naar je suikerverslaafde gewoonten. Je verliest niets, je gaat hooguit een gezonder leven tegemoet. Dus waarom zou je deze challenge niet aangaan? Ik daag je uit, het zijn immers maar een paar dagen…

Laat bij de comments weten of jij de challenge aangaat. Begin vandaag en zet bij de comments neer hoe je je voelt voor, tijdens en na de challenge. Ik heb het ook gedaan en bij mij werkt het supergoed! Na 3 dagen had ik helemaal geen cravings meer naar suiker-ongezonde-troep. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen.

Edit: Je kunt tijdens deze 3 dagen gewoon alles eten, zolang er maar geen suiker in zit. Bijvoorbeeld de meeste groenten of eieren. Kijk gewoon even op de ingrediëntenlijst en vermijd fruit even voor 3 dagen. Het zijn maar 3 dagen. Daarna kun je langzaam weer fruit toevoegen aan je gezonde eetpatroon.

♡☮ Tatjana


Related Posts

De waarheid over suiker (Dutch)

De waarheid over suiker (Dutch)

Ik eet al sinds een hele lange tijd geen suiker meer. Wanneer mensen dit horen zijn de eerste reacties die ik krijg: “wow, dus je eet nooit iets zoets?”, “Dat zou ik nooit kunnen, mijn lichaam heeft suiker nodig!” of “Ja, maar dan kan je […]

Update vanuit London + Vlog!! (Dutch)

Even snel een update van mijn tijd hier in London. De Miss World competitie duurt van 20 november tot de grote finale op 14 december. In deze tijd is de wedstrijd in volle gang. Ik ben tot nu toe finalist in de talenten challenge, mijn […]23 thoughts on “3 dagen NO sugar challenge (Dutch)”

 • Oei dat klinkt spannend. Ik denk dat ik er maar aan ga beginnen, nog even een goed moment uitzoeken! Spannend haha maar een goede uitdaging

 • Hmmmmm, ik herken mijzelf in het artikel, ik heb elke dag wel iets zoets nodig, maar de laatste tijd heb ik ongezonde suiker vervangen door gezonde suiker, yeah, dus dat is iets positiefs:) Uitdagende challenge, ik ga het gewoon doen, alhoewel ik mij wel onzeker over voel, maar positief denken, ik krijg er iets veel gezonder en mooier voor terug:) Ik ben vandaag aan het vasten, dus dat betekent dat ik vanvond weer ga eten. Ik vind het wel lastig om dan geen fruitsuiker te eten, maar ik ga het gewoon doen. Ik ga kijken hoe het 1 dag verloopt. Ik laat je het wel weten. Heel erg bedankt voor het stimuleren van gezond eten, lieve Tatjana:)

 • Deze challenge ga ik zeker aan als ik vrijdag terug ben van mn vakantie. Heb je misschien nog een lijstje met voeding wat je het beste kan eten deze 3 dagen?

 • Dit ga ik denk ik doen! Maar kan je misschien een artikel maken over wat je dan wel en niet kan eten, met tips erbij ofzo.

 • 3 dagen zonder fruit zal mij niet lukken. Ik ontbijt met fruit, eet veel fruit tussendoor,… Wel zal ik al de rest bannen! We zijn al halverwege dag één!

 • Maar dit gaat wel weer tegen in dat je elke dag fruit moet eten. Ik ga het wel proberen alleen dan gewoon wel 1 appel zoals ik elke dag doe, gewoon geen snoep,koekjes en al die andere snacks!

 • Hey! Het heeft even geduurd, maar ik heb mijn ervaring met deze challenge op mijn blog gedeeld, dat leek mij handiger om daar een apart artikel over te schrijven aangezien het een lap tekst is:)

 • Ik wil het gaan proberen maar sorry maar wat mag je dan WEL eten?

  Thee zonder suiker en water drinken, en wat mag je eten? Brood? Pasta, rijst, aardappelen

 • Ik ga het proberen! GO GO GO!!
  Want ik ben echt dik en ik voel me dagelijks een loser maar als ik lekkere (ongezonde snoeppies) eet hou ik van mezelf.. en daarna voel ik me weer een loser! ik durf me niet eens op te maken omdat ik dik ben. Daarom ga ik er nu heeeelemaal tegen aan! GO GO GO !!!!!!

 • Hehe eindelijk zijn/worden steeds meer mensen zich bewust van de nadelen van suiker. Ik heb het afgelopen anderhalfjaar een suikervrij dieet moeten volgen, het was een regel rechte hell maar nu kan ik genieten van af en toe een glas cola of een snoepje!

 • Ehmm ik snap de laatste stukje niet dus als je klaar bent 3 dagen zonder suiker eten mag je gewoon weer suiker eten als eerst of niet ..??

 • Ik mag vanaf vandaag geen suiker meer van de professor ik ben er al is mee gestopt toen dat hij dat zij midden in de exames ik kreeg zoo veel hoofdpijn en als ik almaar aan suiker dacht moest ik overgeven het was walgelijk maar ik kon na 6 dagen weer suiker eten maar vanaf vandaag niet meer

 • Ik ben net begonnen met mijn 30 dagen no sugar challenge, toen ik op google hierover ging zoeken kwam ik op jouw site terecht. Toen realiseerde ik mij dat ik je ken van mascha; beautygloss! Haha, gaaf dat je deze site hebt. Ik heb ook weer een blog aangemaakt, daarop ga ik zetten hoe het me bevalt enzo. Ik ben benieuwd wat 30 dagen zonder suiker met mijn lichaam doet! (Ik eet trouwens wel fruit)

 • Ik ga sowieso minderen met suikers. Ik merk echt dat ik eraan verslaafd ben.
  Mijn vader gaat een dieet voor me maken en daar ga ik volgende week mee beginnen. Dat duurt zo ongeveer 4-6 weken en vanuit daar wil ik me echt meer gaan richten op gezonder eten en sporten (sporten doe ik nu ook al, maar gewoon niet meer afzeggen omdat er “iets” is, er is altijd wel een reden om niet te gaan en ik wil meer doelgericht zijn etc.)
  Ik kan echt niet wachten, niet alleen voor m’n lichaam maar ook voor m’n huid (pukkeltjes, voile teint). Ik wil me gewoon lekker fit en goed voelen!

 • Hey, een vriendin van mij deed deze challenge en omdat ik haar niet goed snapte raadde ze me aan dit artikel te lezen. Ik snap het nu helemaal en ben het ook roerend met haar en jou eens! Ik ben vandaag begonnen! Ik eet eigenlijk al sinds een maand geen suikers meer, alleen merkte ik dat ik verslaafd raakte aan fruitsuikers. Ook dronk ik altijd ranja en (light) chocolademelk. Vandaag heb ik alleen water gedronken, wat ik absoluut niet lekker vind. Ik eet verder geen broodbeleg of tussendoortjes, dus voor mij is drinken en fruit het enige waar ik van af moet stappen. Het gaat prima en ik ben erg benieuwd naar het resultaat na de drie dagen! Ik ben ook van plan hier deze week een artikel over te schrijven op mijn eigen blogje. LIefs, Rhodé

 • Ik ga de uitdaging aan!! Ik ben best wel verslaafd aan snoep, koekjes alles wat zoet is… Heel slecht van mezelf en ik schaam me ook. Daarom wil ik deze challenge doen. Vroeger nam ik elke dag een bakje chips met een paar snoepjes en ook elke dag, maandag,dinsdag,woensdag,donderdag,vrijdag,zaterdag en zondag. Gelukkig nu niet meer, maar ik neem wel vaak elke dag meerdere dingen waar suiker in zit. Ik hoop dat het me lukt in ik ga er helemaal voor! Wat jij ook al zei: het zijn maar 3 dagen het lukt me wel! Gewoon sterk zijn dan voel je je daarna beter.

  Xxxxxxx en bedankt voor dit artikel!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


en English